ECHIPA

ECHIPA

candidat
Andrei NĂSTASE

Jurist

Andrei Năstase devine apărător al drepturilor omului după ce studiază dreptul la Universitatea Alexandru Ioan Cuza de la Iași. În calitate de avocat, câștigă numeroase dosare de rezonanță la CtEDO.

În 2015, este ales președinte al Consiliului Marii Adunări Naționale, iar, ulterior, președinte al Platformei Demnitate și Adevăr. În 2018, câștigă alegerile din municipiul Chișinău. În 2019, devine viceprim-ministru și ministru de interne. În cinci luni de mandat, pune bazele unor dosare calitative de pedepsire a membrilor grupurilor de crimă organizată, în colaborare cu autorități străine. Apropie relațiile dintre Republica Moldova și România prin proiecte comune și reușește o reducere record a contrabandei cu țigări, fapt constatat și de statistica autorităților române.

Devine cetățean de onoare al mun. Iași, mun. Suceava și jud. Cluj din România. Este decorat cu titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea Anglo-Catolică Sf. Ap. Paul de la Roma.

Este tată a trei copii.

candidat
Alexandru SLUSARI

Istoric, jurist

Alexandru Slusari este dublu licențiat în Drept Civil și Istorie. Timp de șapte ani, conduce Asociația Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”.

În 2015, este ales în calitate de vicepreședinte al Platformei DA. Devine deputat în urma alegerilor din 2019 și deține funcția de vicepreședinte al Parlamentului. Conduce Comisia ce investighează furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc, făcând dezvăluiri importante. Datorită lui, este repornit dosarul miliardului furat cu noi probe.

Timp de doi ani, propune 94 de inițiative legislative. Inclusiv din postura de opoziție, reușește să promoveze legi cu impact asupra patentarilor, agricultorilor, businessului mic și mijlociu, bugetarilor.

Este tată de fată.

candidat
Igor MUNTEANU

Diplomat, autor

Igor Munteanu este Doctor în Drept Civil, după ce face și masteratul în Analiză Politică și Adminstrare la Școala Națională de Studii Politice de la București. Este conferențiar universitar la ASEM și fondator al unuia din cele mai respectate think-tankuri din Moldova - „IDIS Viitorul”.

Timp de șapte ani, este Expert Independent al Consiliului Europei pentru Congresul Puterilor Locale și Regionale. Ulterior, execută funcția de Ambasador E.P. al Republicii Moldova în SUA, Canada și Mexic între 2010 și 2015.

Alege să intre în politică alături de Platforma DA, al cărui vicepreședinte este. Devine deputat în 2019 și președinte al Comisiei de control al finanțelor publice. Semnează 74 inițiative legislative timp de doi ani și conduce cu succes Comisia de anchetă parlamentară ce dezvăluie schemele prin care a fost concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, Air Moldova, Tutun CTC și Gările și Stațiile Auto.

Igor Munteanu și este autorul mai multor volume scrise în Republica Moldova și în străinătate pe subiecte legate de politică externă, descentralizare, procese democratice și electorale.

Este tată de fată.

candidat
Dinu PLÎNGĂU

Jurist

Născut la Edineț în aprilie 1994, la doar 24 de ani, Dinu Plîngău devine cel mai tânăr deputat din Legislatura a X-a, dar și din istoria contemporană a Republicii Moldova.

Este licențiat în Drept și magistru în Drept Internațional. Inițiază, de pe băncile universității, acțiuni de protest ce se transformă într-o adevărate mișcare protestatară în 2015. Formează, alături de persoane marcante din societate, Platforma Civică Demnitate și Adevăr, ce conduc mișcarea protestatară. Ulterior, devine președinte al aripei de tineret a Platformei DA, apoi secretar al fracțiunii ACUM Platforma DA în Parlament. Este autor și co-autor a 50 de inițiative legislative.

Se face remarcat prin victoriile obținute la Curtea Constituțională, cum ar fi prevenirea împovărării cetățenilor cu 4338 milioane de lei, protejarea statului limbii române ca limbă de stat, revenirea SIS în subordinea legii și protejarea mandatului judecătorului la Curtea Constituțională, Domnica Manole.

candidat
Inga GRIGORIU

Manager

Înainte să se implice în viața politică, Inga Grigoriu activa în sectorul privat, în calitate de manager al câtorva întreprinderi. Este licențiată în relații internaționale și arte dramatice.

Scandalul dispariției unui miliard de dolari din visteria statului o determină să iasă în stradă, împreună cu alt tânăr, Liviu Vovc. Alături de Dinu Plîngău, protestele celor trei atrag din ce în ce mai mulți oameni și pun bazele mișcării protestatare din 2015. Inga Grigoriu devine vicepreședinte al Platformei DA și, la următoarele alegeri, accede în Parlament.

Semnează 48 de inițiative legislative și este vicepreședinte a Comisiei mediu și dezvoltare, în cadurl căreia promovează tehnologii noi de reciclare, energie regenerabilă și alte inițiative sustenabile.

Actualmente, conduce Comisia „Laundromat” ce investighează spălarea banilor rusești prin intermediul sistemului judiciar din Moldova.

Este mamă de fată.

candidat
Liviu VOVC

Arhitect

Deși este arhitect de meserie, Liviu Vovc se face cunoscut ca fiind vocea medicilor în Parlament. Acesta este autorul multor inițiative ce vin să susțină cadrele medicale, în special în perioada pandemică din 2020-2021.

Implicarea acestuia în viața politică provine, la fel ca și în cazul majorității colegilor săi din Platforma DA, din vocea străzii. Liviu Vovc reușește, împreună cu colegii săi din Platforma DA, să schimbe, prin proteste pașnice, cursul istoriei Republicii Moldova prin căderea unui regim oligarhic cu care a luptat din 2015.

În Parlament, acesta deține 59 inițiative legislative. Prin cele două victorii la Curtea Constituțională, Liviu Vovc a reușit să prevină abuzurile afaceriștilor care puneau în pericol calitatea medicamentelor consumate de cetățeni.

Este tată de gemeni.

candidat
Maria CIOBANU

Profesoară

Fiind pedagog de profesie, preț de mai bine de trei decenii, Maria Ciobanu activează în mai multe școli din Nisporeni și la Direcția de învățământ din același raion, unde are funcția de Inspector școlar și Șef al Direcției Raionale Educație.

Este la al treilea mandat de deputat, optând pentru fracțiunea Platformei DA în legislativul al X-a. Maria Ciobanu este și Președinte al secției moldovenești a Adunării Parlamentare a Francofoniei.

A fost decorată cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer (România), Ordinul „Gloria Muncii” și „Eminent al învățământului public” (Moldova)

candidat
Ion TERGUȚĂ

Jurnalist, economist

Cu o vastă experiență în mass-media, Ion Terguță pășește în anul 2019 din postura de Secretar general al Platformei DA.

Este primul director al postului de televiziune TV8. Timp de șapte ani, Ion Terguță conduce Reprezentanța națională a Republicii Moldova a TRCI „MIR”. Activează în calitate de redactor-șef la Radio Antena C, director al postului de televiziune DTV și vice-director al agenției de știri Info-Prim.

În perioade complicate, ia poziții tranșante vizavi de independența presei și imixtiunea excesivă a politicului în mass-media.

Este tată a doi copii.

candidat
Stela MACARI

Inginer, manager

Licențiată în inginerie în industria ușoară, Stela Macari activează timp de două decenii în domeniul de specialitate. Îndeplinește cu succes funcția de manager în câteva întreprinderi private.

În 2015, pășește pe scena politică alături de Platforma DA, unde ocupă funcția de vicepreședinte a Organizației de Femei. În 2019, accede în Parlament, unde face parte din Comisia economie, buget și finanțe. Cunoaște cinci limbi străine.

Este mamă a doi copii.

candidat
Iana STANȚIERU

Economist

De 15 ani, Iana Stanțieru activează în industria mondială a sănătății, a produselor de lux, în sectorul public și non-guvernamental.

Licențiată în Studii Europene și Relații Internaționale de la Univesitatea Babeș-Bolyai de la Cluj (România), această obține și trei titluri de master: în Relații Internaționale și Studii Diplomatice de la prestigiosul Colegiu al Europei din Belgia; în Marketing și Comunicare de la Școala de Management din Bruxelles ICHEC (Belgia); și în Business și Administrare de la INSEAD (Singapur și Franța). Ultimul este calificat de Financial Times și în anul 2021 ca fiind cel mai bun MBA din lume.

Timp de șase ani, Iana Stanțieru activează în cadrul Comisiei Europene, în calitate de manager în resurse umane. În 2015, înființează galeria de artă Europe’s Art la Bruxelles și conduce proiectul „Femei în artă pentru pace” în Bahrain, Strasburg și Bruxelles.

De aproape patru ani, aceasta este manager în cadrul companiei globale Johnson & Johnson — unul din cei mai mari producători de vaccinuri anti-Covid-19. După New York și Bruxelles, Iana Stanțieru se stabilește în Shanghai, China, unde activează în oficiul central al companiei pentru zona Asia-Pacific. Acum îndeplinește funcția de Manager în inovare și resurse umane.

candidat
Chiril MOȚPAN

Filolog, jurist

Licențiat în drept și filologie, Chiril Moțpan este doctorand în drept constituțional de la Academia de Științe a Moldovei.

Este redactor superior la Teleradio-Moldova în perioada 1986-1992, după care conduce Biroul de presă, ulterior, Centrul de presă și Direcția Informare și Relații Publice al Ministerului Afacerilor Interne timp de un deceniu.

Este veteran de război din conflictul de la Nistru și colonel de poliție în rezervă.

Intră în politică în urma demonstrațiilor de protest din 2015, fiind ales în calitate de Seretar general al Platformei DA. În 2019, devine deputat și deține inițial șefia Comisiei de securitate națională, apărare și ordine publică.

Năstase Andrei

 • Profesia : Jurist
 • Anul nașterii : 1975
 • Domiciliu : Chișinău

Slusari Alexandru

 • Profesia : Jurist, Istoric
 • Anul nașterii : 1974
 • Domiciliu : Chișinău

Munteanu Igor

 • Profesia : Științe administrative, politici publice, drept
 • Anul nașterii : 1965
 • Domiciliu : Chișinău

Plângău Dinu

 • Profesia : Jurist
 • Anul nașterii : 1994
 • Domiciliu : Edineț

Grigoriu Inga

 • Profesia : Arte dramatice
 • Anul nașterii : 1979
 • Domiciliu : Chișinău

Vovc Liviu

 • Profesia : Arhitect
 • Anul nașterii : 1989
 • Domiciliu : Ialoveni

Ciobanu Maria

 • Profesia : Profesoară
 • Anul nașterii : 1953
 • Domiciliu : Nisporeni

Terguță Ion

 • Profesia : Jurnalist, Economist
 • Anul nașterii : 1972
 • Domiciliu : Chișinău

Macari Stela

 • Profesia : Inginer constructor-modelier
 • Anul nașterii : 1976
 • Domiciliu : Chișinău

Stanțieru Iana

 • Profesia : Economist
 • Anul nașterii : 1985
 • Domiciliu : Bruxelles

Boeștean Constantin

 • Profesia : Jurist
 • Anul nașterii : 1962
 • Domiciliu : Chișinău

Moțpan Chiril

 • Profesia : Filolog, jurist
 • Anul nașterii : 1958
 • Domiciliu : Chișinău

Năstase Vasile

 • Profesia : Jurnalist
 • Anul nașterii : 1963
 • Domiciliu : Chișinău

Marandici Veaceslav

 • Profesia : Inginer constructor
 • Anul nașterii : 1964
 • Domiciliu : Telenești

Bogos-Marian Victoria

 • Profesia : Jurist
 • Anul nașterii : 1987
 • Domiciliu : Ialoveni

Petic Gheorghe

 • Profesia : Inginer mecanic
 • Anul nașterii : 1977
 • Domiciliu : Ungheni

Gaidău Ina

 • Profesia : Economist
 • Anul nașterii : 1984
 • Domiciliu : Chișinău

Conea Svetlana

 • Profesia : Contabil
 • Anul nașterii : 1953
 • Domiciliu : Drochia

Dânga Andrei

 • Profesia : Economist
 • Anul nașterii : 1977
 • Domiciliu : Ștefan Vodă

Tănase Lilia

 • Profesia : Medic pediatru
 • Anul nașterii : 1974
 • Domiciliu : Hâncești

Donțu Anatol

 • Profesia : Manager economist
 • Anul nașterii : 1979
 • Domiciliu : Căușeni

Aramă Angela

 • Profesia : Jurnalist
 • Anul nașterii : 1963
 • Domiciliu : Chișinău

Doroș Aliona

 • Profesia : Contabil
 • Anul nașterii : 1984
 • Domiciliu : Chișinău

Cebănaș Zinaida

 • Profesia : Economist
 • Anul nașterii : 1969
 • Domiciliu : Râșcani

Tesa Iurie

 • Profesia : Inginer
 • Anul nașterii : 1984
 • Domiciliu : Chișinău

Bortă Vasile

 • Profesia : Jurist
 • Anul nașterii : 1962
 • Domiciliu : Ialoveni

Nicolaev Elena

 • Profesia : Pedagog
 • Anul nașterii : 1966
 • Domiciliu : Anenii Noi

Leancă Victor

 • Profesia : Pedagog
 • Anul nașterii : 1939
 • Domiciliu : Chișinău

Maxian Victor

 • Profesia : Jurist
 • Anul nașterii : 1975
 • Domiciliu : Florești

Bulgac Edvard

 • Profesia : Agronom
 • Anul nașterii : 1975
 • Domiciliu : Chișinău

Ursachi Angela

 • Profesia : Profesor
 • Anul nașterii : 1972
 • Domiciliu : Rezina

Cojocaru Ștefan

 • Profesia : Jurist
 • Anul nașterii : 1992
 • Domiciliu : Edineț

Țurcanu Ilie

 • Profesia : Pedagog
 • Anul nașterii : 1957
 • Domiciliu : Chișinău

Tîșcul Ala

 • Profesia : Pedagog
 • Anul nașterii : 1964
 • Domiciliu : Chișinău

Maimescu Savelii

 • Profesia : Jurist
 • Anul nașterii : 1957
 • Domiciliu : Chișinău

Duca Zinaida

 • Profesia : Economist
 • Anul nașterii : 1980
 • Domiciliu : Chișinău

Butucea Eugen

 • Profesia : Economist, jurist
 • Anul nașterii : 1985
 • Domiciliu : Criuleni

Stavinschi Liuba

 • Profesia : Pedagog
 • Anul nașterii : 1961
 • Domiciliu : Rezina

Rotari Sergiu

 • Profesia : Pedagog
 • Anul nașterii : 1968
 • Domiciliu : Chișinău

Prisăcaru Sergiu

 • Profesia : Marketolog
 • Anul nașterii : 1967
 • Domiciliu : Cimișlia

Cozulea Stanislav

 • Profesia : Medic stomatolog
 • Anul nașterii : 1972
 • Domiciliu : Nisporeni

Vataman Marița

 • Profesia : Politolog
 • Anul nașterii : 1998
 • Domiciliu : Ialoveni

Arapan Leon

 • Profesia : Jurist
 • Anul nașterii : 1981
 • Domiciliu : Călărași

Bobrov Valeriu

 • Profesia : Jurist
 • Anul nașterii : 1960
 • Domiciliu : Hîncești

Cebotari Serghei

 • Profesia : Contabil
 • Anul nașterii : 1982
 • Domiciliu : Nisporeni

Ciobanu Doina

 • Profesia : Pedagog
 • Anul nașterii : 1986
 • Domiciliu : Leova

Rotaru Igor

 • Profesia : Economist
 • Anul nașterii : 1984
 • Domiciliu : Chișinău

Roșca Iulia

 • Profesia : Psiholog
 • Anul nașterii : 1984
 • Domiciliu : Orhei

Guzun Lidia

 • Profesia : Designer interior
 • Anul nașterii : 1973
 • Domiciliu : Criuleni

Tutunaru Tudor

 • Profesia : Profesor muzică
 • Anul nașterii : 1968
 • Domiciliu : Sângerei

Dvorniciuc Dumitru

 • Profesia : Medic
 • Anul nașterii : 1952
 • Domiciliu : Cimișlia

Tronciu Carina

 • Profesia : Jurist
 • Anul nașterii : 1995
 • Domiciliu : Bălți

Ulinici Daniel

 • Profesia : Licențiat în arte
 • Anul nașterii : 1994
 • Domiciliu : Nisporeni

Iovu Elizaveta

 • Profesia : Pedagog
 • Anul nașterii : 1985
 • Domiciliu : Strășeni

Nour Valentina

 • Profesia : Profesor istorie
 • Anul nașterii : 1968
 • Domiciliu : Călărași

Lucașciuc Igor

 • Profesia : Jurist
 • Anul nașterii : 1964
 • Domiciliu : Ocnița

Terente Victor

 • Profesia : Tehnician - mecanic
 • Anul nașterii : 1968
 • Domiciliu : Dubăsari

Scutari Vladimir

 • Profesia : Mecanizator
 • Anul nașterii : 1957
 • Domiciliu : Briceni

Cveatcovschi Roxana

 • Profesia : Student
 • Anul nașterii : 2000
 • Domiciliu : Chișinău

Axentii Dmitrii

 • Profesia : Student
 • Anul nașterii : 2001
 • Domiciliu : Chișinău

Gaidebadi Ghenadie

 • Profesia : Chimist tehnolog
 • Anul nașterii : 1985
 • Domiciliu : Rezina

Petrov Magdalena

 • Profesia : Pedagog
 • Anul nașterii : 1992
 • Domiciliu : Sângerei

Cazacu Vasile

 • Profesia : Controlor casier
 • Anul nașterii : 1968
 • Domiciliu : Chișinău

Vartic Angela

 • Profesia : Economist
 • Anul nașterii : 1966
 • Domiciliu : Chișinău

Răcilă Filip

 • Profesia : Inginer mecanic
 • Anul nașterii : 1961
 • Domiciliu : Basarabeasca

Postolachi Natalia

 • Profesia : Economist
 • Anul nașterii : 1980
 • Domiciliu : Chișinău

Mariț Valentina

 • Profesia : Contabil
 • Anul nașterii : 1999
 • Domiciliu : Chișinău

Cojocaru Adrian

 • Profesia : Jurist
 • Anul nașterii : 1991
 • Domiciliu : Căușeni

Zelinschi Octavian

 • Profesia : Istoric
 • Anul nașterii : 1981
 • Domiciliu : Anenii Noi

Horea Pavel

 • Profesia : Contabil, relații internaționale
 • Anul nașterii : 1998
 • Domiciliu : Hîncești

Afanas Cristian

 • Profesia : Jurist
 • Anul nașterii : 1994
 • Domiciliu : Soroca

Caraman Vera

 • Profesia : Felcer laborant
 • Anul nașterii : 1977
 • Domiciliu : Chișinău

Burghelea Ludmila

 • Profesia : Inginer
 • Anul nașterii : 1964
 • Domiciliu : Călărași

Jitari Cristina

 • Profesia : Jurist
 • Anul nașterii : 1992
 • Domiciliu : Chișinău

Heghea Sergiu

 • Profesia : Politolog
 • Anul nașterii : 1998
 • Domiciliu : Chișinău

Tătaru Sorin

 • Profesia : Mecanic
 • Anul nașterii : 1973
 • Domiciliu : Dubăsari

Lupașcu Vladimir

 • Profesia : Economist
 • Anul nașterii : 1952
 • Domiciliu : Chișinău

Buruian Neli

 • Profesia : Medic
 • Anul nașterii : 1958
 • Domiciliu : Anenii Noi

Rusu Veaceslav

 • Profesia : Pedagog
 • Anul nașterii : 1984
 • Domiciliu : Bălți

Leancă Viorica

 • Profesia : Pedagog
 • Anul nașterii : 1976
 • Domiciliu : Chișinău

Postovan Mihai

 • Profesia : Profesor, inginer
 • Anul nașterii : 1949
 • Domiciliu : Chișinău

Gurițanu Nina

 • Profesia : Pedagog
 • Anul nașterii : 1983
 • Domiciliu : Ialoveni

Grăjdian Ion

 • Profesia : Tehnician constructor
 • Anul nașterii : 1968
 • Domiciliu : Orhei

Poștaru Constantin

 • Profesia : Inginer agronom
 • Anul nașterii : 1967
 • Domiciliu : Călărași

Drăguțan Natalia

 • Profesia : Jurist
 • Anul nașterii : 1980
 • Domiciliu : Ialoveni

Tomșa Andrei

 • Profesia : Jurist
 • Anul nașterii : 1963
 • Domiciliu : Leova

Cheptene Victor

 • Profesia : Inginer Electric
 • Anul nașterii : 1988
 • Domiciliu : Strășeni

Vremere Cristina

 • Profesia : Jurist
 • Anul nașterii : 1990
 • Domiciliu : Ștefan Vodă

Ciobanu Remus

 • Profesia : Inginer
 • Anul nașterii : 1970
 • Domiciliu : Dondușeni

Grigoraș Ala

 • Profesia : Asistent Medical
 • Anul nașterii : 1971
 • Domiciliu : Chișinău

Vapnișin Oxana

 • Profesia : Pedagog
 • Anul nașterii : 1983
 • Domiciliu : Strășeni

Munteanu Adelina

 • Profesia : Politolog
 • Anul nașterii : 1998
 • Domiciliu : Ungheni

Rabii Ruslan

 • Profesia : Actor
 • Anul nașterii : 1976
 • Domiciliu : Chișinău

Olievschi Diana

 • Profesia : Pedagog
 • Anul nașterii : 1982
 • Domiciliu : Râșcani

Carandiuc Boris

 • Profesia : Inginer energetician
 • Anul nașterii : 1947
 • Domiciliu : Ialoveni

Furnic Alexandru

 • Profesia : Agronom, teolog
 • Anul nașterii : 1972
 • Domiciliu : Chișinău

Țușca Tatiana

 • Profesia : Contabil
 • Anul nașterii : 1959
 • Domiciliu : Hîncești

Cazacu Larisa

 • Profesia : Economist
 • Anul nașterii : 1985
 • Domiciliu : Leova

Adauge Viorel

 • Profesia : Inginer constructor
 • Anul nașterii : 1959
 • Domiciliu : Chișinău

Tomuz Veaceslav

 • Profesia : Operator service inginer
 • Anul nașterii : 1974
 • Domiciliu : Chișinău

Brânza Simion

 • Profesia : Pensionar
 • Anul nașterii : 1948
 • Domiciliu : Anenii Noi